Aandacht voor je merk en je positionering, voelt misschien soms als een luxe. Als iets dat je oppakt als je er de energie voor hebt, geld of ruimte op je to-do lijst, om aandacht te besteden aan een waardevolle investering voor je bedrijf. Je positionering staat misschien ook niet bovenaan je lijst als je moet besluiten over je hard verdiende geld. Investeer je het weer in je bedrijf of niet? Besteed je tijd aan je merk of ga je het liefst ‘gewoon’ aan het werk?
Werken aan je merk kan voelen als een intensief proces. Echter het updaten van je berichten, je afbeeldingen, je identiteit van je bedrijf, dat echt voelt als jou als persoon en professional kan ook heel veel energie en helderheid geven en je zelfvertrouwen vergroten.
Start eerst met je positionering, dan met je branding
Maar wat als je je mentaal of financieel er niet klaar voelt om met je branding aan de slag te gaan? Misschien omdat je,
- Het gevoel hebt dat je net je merk hebt vernieuwd;
- Je geen geld hebt om nu aan je merk te besteden;
- Of dat je een overgangsfase zit, en het niet logisch voelt om nu aan je merk te werken. Je hebt het gevoel dat je even moet wachten en je activiteiten eerst verder moet ontwikkelen.
Start dan eerst met je positionering. Een duidelijke positionering biedt je de mogelijkheid, dat je op elk moment in staat bent om helder en zelfverzekerd aan anderen te vertellen wat je doet:
- In korte introducties;
- Korte gesprekken;
- Introducerende e-mails;
- In je website ‘footer’ of je blogs;
- In je social media profiel;
- Op de homepagina van je site;
- In je interne missie of bedrijfsvisie;
- En zonder excuses en aarzeling in je eigen hart en gedachten.
Een tweede natuur
Het delen van je positionering, waar je voor staat, moet voelen als een tweede natuur. Zodat het makkelijk is om erover te praten, te schrijven en aan te passen aan elke situatie.
Hoe is dit voor jou? Even uitproberen? Hoe helder kun je jouw positionering schrijven achter onderstaande punten. Gebruik je innerlijke stem, degene die je energie geeft. Kun je in één zin of minder een antwoord geven op:
- Wat doe je, op een manier dat iedereen het direct kan begrijpen.
- Voor wie doe je het, zodat je toehoorder kan aanvoelen of zij ertoe behoren. Ook als je niet bent gespecialiseerd, kun je mensen een gevoel geven van de type mensen of opdrachtgevers met wie je werkt. Je kunt voorbeelden geven.
- Waarom je het doet, zodat je overkomt als iemand met een doel, met bezieling, niet een pratende verkooppagina, of portfolio.
- Hoe je het doet, om een indruk te geven van je benadering, je aanpak, een ‘behind the scenes’, of de ervaringen van je opdrachtgevers. Dit laatste gebruik je niet direct in je introductie, maar in een volgend niveau op je site of in een volgend gesprek, zie het als een soort ‘bonus’.
Het belang van aandacht voor je positionering
Waarom is dit nu belangrijk en waarom levert het je veel op? Ik geef je een paar voorbeelden:
- Geen onhandige introducties wanneer je voor het eerst mensen of potentiële opdrachtgevers ontmoet.
- Makkelijke eerste ontmoetingen met nieuwe opdrachtgevers, die vertrouwen willen hebben in jouw kunde.
- Overtuigende en zelfverzekerde presentaties.
- Heldere grenzen aan het einde van een opdracht omdat je dit vanaf het begin goed hebt ingeleid.
- En je laten betalen voor wat je waard bent, en niet de uren die je opdrachtgever exact heeft waargenomen, of wat het budget van de klant toestaat.
Werken aan je positionering, kun je zelf elke dag. Het is als sporten, je spieren worden elke dag sterker, en zo ook je eigen positionering en merk.
Veel succes!
PS: wil je aan de slag met je positionering en het vergroten van je zelfvertrouwen, maar weet je niet waar en hoe je moet beginnen? Ik kan je helpen. Vraag een adviestraject aan. We gaan dan aan de slag met jouw ontwikkeling als ondernemer, je onderscheidend vermogen en je positionering in de markt.