Mensen kopen van mensen. Het maakt niet uit wat je verkoopt, maar dit is het geval. Mensen kopen van mensen en daarom is een persoonlijke merkopbouw ook zo belangrijk. Natuurlijk is geld verdienen niet waar het alleen om draait, maar het is wel belangrijk om over dit principe na te denken en je eigen merk te overdenken en aandacht te geven. Personal branding helpt ook voor je zelfvertrouwen. Door goed te weten waar je voor staat (je stijl, je perspectief, je mening) groeit je zelfvertrouwen in gesprekken, in wat je schrijft en de wijze waarop je werkt. Het helpt je ook te focussen op de activiteiten die goed bij jou passen. En je zult merken, als je kiest, dan komt ook datgene wat je wilt op je pad. Jij en je bedrijf brengen je eigen unieke persoonlijke en professionele stijl over, omdat mensen nu eenmaal kopen van mensen. Maar het vinden van je eigen speciale mix is niet altijd makkelijk.
Personal branding, begint bij je eigen merknaam
Eigenlijk heeft iedereen die voor zichzelf begint direct zijn eigen persoonlijke merk, maar daar wordt lang niet altijd genoeg uiting aan gegeven. Juist in de creatieve sector, kiest een groot deel van de bedrijven de eigen persoonsnaam als bedrijfsnaam. Dat werkt sterk in een persoonlijke richting, en de waarden die daarmee zijn verbonden hebben te maken met betrouwbaarheid, ervaring, motivatie. De keuze voor een merk is, gezien het bovenstaande, van essentieel belang. Het is een strategische keuze, die moet samenhangen met de gehele bedrijfsfilosofie, met de doelgroepenkeuze en met de marketingdoelstellingen.
Vaak wordt een merknaam begeleid door een expliciete uitspraak die iets omtrent het product moet melden. We noemen dat de pay off. De pay off bevat een boodschap omtrent het product en de doelgroep. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat ‘Paris 1881’ duidt op reputatie, succes en betrouwbaarheid. Ook woorden als ‘Chanel’, ‘Rijksmuseum’ en ‘VVV’ dragen voor iedereen heldere associaties met zich mee, al zijn deze nog niet eens zo makkelijk onder woorden te brengen.
“Your brand is what people think and say about you.
It is the values that are associated with you and what you do or provide.”
– Grafisch designer Robert Blake
De kernwaarden
Iedere consument kan moeiteloos tientallen merken opnoemen. Een merk is van belang, omdat ze een communicatief doel hebben; ze kunnen zonder woorden een boodschap overbrengen naar de klant. Een merk is de drager van een aantal kernwaarden die aan een creatie worden toegeschreven. Die kernwaarden kunnen te maken hebben met allerlei verschillende aspecten. Met kwaliteit, met emotie, met betrouwbaarheid, met status. Daarnaast bedient een merk zich van bepaalde instrumenten om deze kernwaarden te kunnen overbrengen naar het publiek. Die instrumenten zijn bijvoorbeeld het logo, de kleur, de naam. De gecommuniceerde kernwaarden zijn eigenlijk niets anders dan de aspiraties van je creatie. Het is duidelijk dat de feitelijke eigenschappen niet altijd gelijk zijn aan deze aan het merk klevende eigenschappen.
Deze kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn. Elk type product heeft zijn eigen set van kernwaarden, die door de consument belangrijk worden gevonden. De kernwaarden zijn te verdelen in twee groepen: de objectieve waarden en de emotionele waarden.
Objectieve en emotionele waarden
Objectieve waarden hebben te maken met het praktisch nut en de objectieve eigenschappen van het product. Het gaat dan om betrouwbaarheid, gemak en doelmatigheid. De consument verwacht van een Philips scheerapparaat dat het werkt, goed scheert, niet meteen kapot gaat, gemakkelijk schoon te maken is enzovoorts. De emotionele waarden hebben te maken met gevoel en status. De man die zich scheert met een Philips scheerapparaat heeft het gevoel dat hij ermee gezien mag worden, en dat het hem een professionele scheerallure verleent. De emotionele uitstraling van de klant heeft dus minder te maken met de eigenschappen van het product, en meer van de ambities van de klant. Deze beide waardestelsels, de emotionele en de objectieve, worden tot uitdrukking gebracht in de merkinstrumenten naam, logo en verpakking.
In verband met de doelgroepenkeuze en de daarmee samenhangende keuze voor product(ies) en opdrachtgevers, zal ook de wijze waarop je als bedrijf communiceert verschillen.
Het modebedrijf dat exclusiviteit wil uitstralen met dure, hoogwaardige stukken en dure stoffen heeft niet zo veel aan kernwaarden als ‘gezellig, gastvrij’, maar zoekt het meer in ‘internationaal, allure’. Via onder meer social media en je website kun je proberen je stijl en persoonlijkheid over te brengen.
“Personal brand is what people say about you when you leave the room.”
– Jeff Bezos, founder Amazon.com
Merkonderzoek culturele sector
Sinds 2006 voert het bedrijf Hendrik Beerda Brand Consultancy grootschalig onderzoek uit in de culturele sector met het merkenmodel BrandAlchemy™. De kracht van de Nederlandse cultuurmerken wordt hiermee inzichtelijk gemaakt. Het onderzoek is in overleg met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Ook maken zij inzichtelijk welke merken het best aansluiten bij welke sponsors.
Tips voor het creëren van je eigen persoonlijke merk:
- Ontdek en definieer de meest inspirerende kenmerken van je persoonlijkheid.
- Herken je expertise en beschrijf de unieke waarden ervan, kenmerkend voor jou.
- Bespreek met vrienden, familie, collega-professionals hoe zij jou zien.
- Deel de verhalen die je wilt delen.
- Vraag jezelf af: Hoe kan ik mijn content interessanter maken voor mijn lezer?
- Deel ‘behind the scenes’ en vertel over hoe je doet wat je doet.
- Gebruik woorden die je anders ook gebruikt, oftewel gebruik spreektaal.
- Laat via passend beeldmateriaal je stijl zien.
- Herdefinieer hoe een professional er volgens jou uitziet.
- Bepaal je grenzen voor hoeveel persoonlijke zaken je wilt delen.
- Als mensen zich uitschrijven of je pagina niet meer ‘liken’, pak het niet persoonlijk op. Het is gewoon op dat moment geen match.
- Wees consistent in je uitingen over wie je bent en wat je brengt.
Acties, die je nu direct kunt ondernemen:
> Google jezelf, ben je zichtbaar online en op welke manier? En onderzoek dit regelmatig.
> Verwerk je stijl als basis in je portfolio.
> Verzamel testimonials voor je portfolio.
> Haal taal/tekst weg op je website dat niet bij je past.
> Begin met het delen van ‘behind the scenes’ van je creatieve proces, je expertise, je projecten of zelfs patronen die je ziet in je vakgebied.
Veel succes met het uitwerken van je eigen merk!