Ondernemingsplan, hoezo?

Vraag ondernemers naar hun ondernemingsplan en je krijgt diverse antwoorden als “Een goed plan past op een bierviltje”, “Ondernemen is gewoon doen”, “Een ondernemingsplan, dat schrijf je voor de bank!”, “De praktijk is altijd anders.” Waarom schrijf je als kunstenaar of designer een ondernemingsplan? Het belangrijkste antwoord vanuit onze eigen ervaringen is: een ondernemingsplan laat je doelen stellen en keuzes maken. En heel simpel, het geeft je goed inzicht wat er maandelijks moet binnenkomen om je dromen te realiseren en je privé uitgaven te dekken. Dit laatste wordt ook wel een liquiditeitsbegroting genoemd.

Winanda Hendriks, Co-Flavoured, ze won in 2007 een creativiteitsprijs en een plek in de Creative Factory in Rotterdam: “Het nadeel van een creatief beroep is dat je steeds iets nieuws en anders wilt maken, maar het is beter je te focussen op één ding en dat telkens verbeteren.”

Ondernemingsplan

Voorbeelden en invulplannen van ondernemingsplannen zijn veelvuldig verkrijgbaar op het Internet. Op dit moment is het Business Model Canvas ook een veel gebruikt model voor het overzichtelijk vormgeven van je business plan en je strategie. Het model is visueel en procesmatig en wordt daarom vaak ook gebruikt in groepsverband. Nadeel van het model, is met name het ontbreken van het persoonlijke gedeelte en het belangrijke element tot succes van een bedrijf; de ondernemer. Het zijn meer zogenaamde ‘building blocks’ om te komen tot een uitgeschreven plan, dat vaak vereist wordt door financierders en investeerders. Het ondernemingsplan bestaat standaard eigenlijk uit drie gedeelten:

  1. De Ondernemer(s)
  2. De markt en je marketingplan
  3. De financiën

Lees verder over hoe je een eigen ondernemingsplan schrijft.

Kies voor ons online ondernemingsplan

Het ‘Online ondernemingsplan’ is een tool dat je ondersteunt in het schrijven van een professioneel businessplan. Niet alleen handig als je nog moet beginnen met schrijven, maar ook als je al bent gestart. Het plan heeft ook een uitgebreid en makkelijk in te vullen financieel gedeelte en een overtuigende pitch. Erg handig.

Als je kiest voor onze module voor je businessplan dan ontvang je ook de ‘confrontatietool’. Deze tool helpt je met het in kaart brengen van je sterke en zwakke punten voor je SWOT-analyse. Essentieel om de juiste strategische keuzes te maken.

Kirsten Peerdeman, startte direct na het afronden van de kunstacademie haar eigen Drukwerk atelier, Atelier Indrukwekkend: “Omdat ik geen valse start wilde maken ben ik gelijk na het afstuderen ook gestart met het schrijven van mijn ondernemingsplan. Tjonge jonge jonge! En ik dacht dat een scriptie schrijven een bevalling was! Niets bleek minder waar.

Toch kan ik het iedereen aanraden! Elke starter heeft ideeën over hoe het bedrijf er uit moet komen te zien, maar door het schrijven van een ondernemingsplan, maak je die ideeën een stuk concreter. Zo liep ik tegen allerlei dingen aan zoals het verschil tussen werkervaring en branche-ervaring, persoonlijke kwaliteiten en zwaktes, motieven om het bedrijf te beginnen en ga zo nog maar even door.”

Jij als maker en ondernemer

Elke financier – fonds, overheid, bank of investeerder – beoordeelt je op jouw ondernemerschap. Jij bent dus het belangrijkste onderdeel van jouw plan. Laat daarom zien dat je over zelfkennis beschikt en hoe jij omgaat met jouw zwakke punten. Met CreativeScan overtuig je elke financier, omdat het een wetenschappelijke test is. Daarbij gaat het er niet zozeer om hoe goed je gescoord hebt – laag of te hoog, want dat kan ook – maar hoe je met je zwakke punten omgaat. Dat is voor een financier veel overtuigender.

 

Start met 360 graden feedback

Door jouw ondernemersprofiel met de 360° feedback te laten zien in jouw ondernemingsplan, overtuig je de financier dat je bereid bent in de ‘spiegel’ te kijken en naar je zwakke punten te kijken. Immers, de feedback is hoe anderen tegen jou aankijken. Heb je (nog) geen feedback, gebruik dan het profiel vergeleken met de branche. Maar vul het altijd aan met een toelichting.

Hoe verwerk je de CreativeScan in je Ondernemingsplan?

De resultaten van je CreativeScan zijn na aankoop gemakkelijk te verwerken in je ondernemingsplan. De PDF kun je als bijlage in je ondernemingsplan plaatsen. In het ondernemingsplan bij het betreffende hoofdstuk beschrijf je jouw profiel en hoe je met je sterke en zwakke punten omgaat en verwijs je naar de bijlage. We leggen hieronder stap voor stap uit hoe je de resultaten kunt verwerken in je plan.

  • Log in op jouw CreativeScan account. Je komt direct uit op jouw profiel.
  • Klik onderin op de oranje button ‘Download’.
  • Kies ‘Downloaden als png’. Dat kan voor jouw eigenschappen en apart voor jouw denkstijlen, als ook voor jouw feedback.
  • De plaatjes (png) worden automatisch op je computer opgeslagen. Ga naar de downloadmap van jouw computer. Ga op het bestand staan. Klik op de rechtermuisknop. Kies kopiëren (of druk tegelijk op toets CTRL en C).
  • Ga naar jouw ondernemingsplan, zet de cursor waar je het plaatje wilt hebben, klik op rechtermuisknop en kies plakken (of tegelijk op toets: CTRL en V).
  • Schrijf onder jouw ondernemersprofiel altijd een toelichting.
  • Download ook je PDF (via ‘Print deze pagina’). Voeg de PDF als bijlage aan je plan toe. Of zet jouw CreativeScan in PDF om in Word (.doc).

Opmerking: Alleen beschikbaar bij de samenvatting of het volledig rapport CreativeScan

Voorkant ondernemingsplan

Bekijk een voorbeeld

Hiernaast een voorbeeld voor het verwerken van je CreativeScan in je Ondernemingsplan. Het voorbeeld van Angelina de Vries als concept performer is fictief en niet het gehele plan is uitgewerkt. Het geeft je een beeld hoe je de lezer kunt meenemen in wie jij bent, hoe je onderneemt en hoe je omgaat met jouw sterke en minder sterke eigenschappen en vaardigheden.

Maak direct je Ondernemingsplan compleet!

Start nu je CreativeScan