Ondernemingsplan, hoezo?

Vraag ondernemers naar hun ondernemingsplan en je krijgt diverse antwoorden als “Een goed plan past op een bierviltje”, “Ondernemen is gewoon doen”, “Een ondernemingsplan, dat schrijf je voor de bank!”, “De praktijk is altijd anders.” Waarom schrijf je als kunstenaar of designer een ondernemingsplan? Het belangrijkste antwoord vanuit onze eigen ervaringen is: een ondernemingsplan laat je doelen stellen en keuzes maken. En heel simpel, het geeft je goed inzicht wat er maandelijks moet binnenkomen om je dromen te realiseren en je privé uitgaven te dekken. Dit laatste wordt ook wel een liquiditeitsbegroting genoemd.

Winanda Hendriks, Co-Flavoured, ze won in 2007 een creativiteitsprijs en een plek in de Creative Factory in Rotterdam: “Het nadeel van een creatief beroep is dat je steeds iets nieuws en anders wilt maken, maar het is beter je te focussen op één ding en dat telkens verbeteren.”

Ondernemingsplan

Voorbeelden en invulplannen van ondernemingsplannen zijn veelvuldig verkrijgbaar op het Internet. Op dit moment is het Business Model Canvas ook een veel gebruikt model voor het overzichtelijk vormgeven van je business plan en je strategie. Het model is visueel en procesmatig en wordt daarom vaak ook gebruikt in groepsverband. Nadeel van het model, is met name het ontbreken van het persoonlijke gedeelte en het belangrijke element tot succes van een bedrijf; de ondernemer. Het zijn meer zogenaamde ‘building blocks’ om te komen tot een uitgeschreven plan, dat vaak vereist wordt door financierders en investeerders. Het ondernemingsplan bestaat standaard eigenlijk uit drie gedeelten:

  1. De Ondernemer(s)
  2. De markt en je marketingplan
  3. De financiën

Lees verder over hoe je een eigen ondernemingsplan schrijft.

Kies voor ons online ondernemingsplan

Het ‘Online ondernemingsplan’ is een tool dat je ondersteunt in het schrijven van een professioneel businessplan. Niet alleen handig als je nog moet beginnen met schrijven, maar ook als je al bent gestart. Het plan heeft ook een uitgebreid en makkelijk in te vullen financieel gedeelte en een overtuigende pitch. Erg handig.

Als je kiest voor onze module voor je businessplan dan ontvang je ook de ‘confrontatietool’. Deze tool helpt je met het in kaart brengen van je sterke en zwakke punten voor je SWOT-analyse. Essentieel om de juiste strategische keuzes te maken.

Kirsten Peerdeman, startte direct na het afronden van de kunstacademie haar eigen Drukwerk atelier, Atelier Indrukwekkend: “Omdat ik geen valse start wilde maken ben ik gelijk na het afstuderen ook gestart met het schrijven van mijn ondernemingsplan. Tjonge jonge jonge! En ik dacht dat een scriptie schrijven een bevalling was! Niets bleek minder waar.

Toch kan ik het iedereen aanraden! Elke starter heeft ideeën over hoe het bedrijf er uit moet komen te zien, maar door het schrijven van een ondernemingsplan, maak je die ideeën een stuk concreter. Zo liep ik tegen allerlei dingen aan zoals het verschil tussen werkervaring en branche-ervaring, persoonlijke kwaliteiten en zwaktes, motieven om het bedrijf te beginnen en ga zo nog maar even door.”