Ongekend succes
Met ondernemers, over ondernemers, door ondernemers wordt vaak gesproken over succes. Ondernemerschap en succes lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met succes wordt over het algemeen welvaart bedoeld. “Hoeveel omzet maak jij?” of “Hoeveel personeel heb jij?”, zijn regelmatig gestelde vragen. Je kunt jezelf afvragen of deze vraag wordt gesteld als spiegel voor degene die de vraag stelt. “Hoe doe ik het ten opzichte van de ander?” Of toont iemand daadwerkelijk een oprechte interesse in hoe het met jou en jouw bedrijf gaat. De definitie en het nastreven van succes, vind ik een bijzonder fenomeen. Waarom krijgt het zoveel aandacht, wat is succes en voor wie heeft het welke betekenis?
Succes in Van Dale
In Van Dale wordt succes omschreven als 1) goede uitslag, geluk en 2) bijval.
Dit maakt het nog meer bijzonder. Als succes geluk zou zijn, wat doen we dan met alle geschreven succesboeken? Alle tips en trucs rondom focus op je doel, de juiste intentie inzetten, kopiëren van gedrag van succesvolle mensen om je succes te bereiken, worden hiermee op het zijspoor geplaatst. Bestaat er wel zoiets als succesvol ondernemerschap? En waarom heeft de één veel geluk en de ander minder?
Met de tweede uitleg is succes tevens inherent aan het podium dat je (bij geluk) krijgt, om het applaus in ontvangst te nemen. Dit laatste baart mij enigszins zorgen. Zou het dan zo kunnen zijn dat de hardste schreeuwers succes oogsten en de stille creëerder niet? Dan hoeft succes niet af te hangen van de juistheid maar meer van imagebuilding.
Geluk leidt tot succes
Het streven naar of het hebben van succes kent ook valkuilen, het kan je visie beperken, je laten vervallen in middelmatigheid en je creativiteit lamleggen. Maar of dit zo ook wordt ervaren, hangt af van ieders eigen persoonlijk streven. Misschien moeten we het omdraaien, ken je jouw eigen geluk, dan heb je succes.
Ik begon deze blog met de verbinding tussen ondernemerschap en succes. Ik had ook kunnen zeggen, succes is verbonden met een doelstelling van jou of van je omgeving. De maatschappij, je omgeving plaatst succes in perspectief en maakt het via haar normen meetbaar. Dit is naar mijn mening een niet ontwikkelde eigenschap van de mens. Het betreft een oude behoefte aan houvast, structuur en controle.
Maslow heeft, op het gebied van inzicht in de behoeften van de mens, een belangrijke bijdrage geleverd. Met zijn pyramide van behoeften, schept hij tevens de mogelijkheden van een ieder. Vervulling en beheersing leiden tot ruimte van mogelijkheden zou je in zijn gedachtegoed kunnen zeggen. Los van de volgordelijkheid in zijn theorie, geeft dit laatste een mooie aanzet tot denken over succes.
Vormen van succes
Succes mag wat mij betreft in haar diverse hoedanigheden meer aandacht krijgen. De vormen en waarden van succes zijn talrijk. Succes kan zijn: het bijdragen aan de maatschappij (werkgelegenheid, ontwikkeling en duurzaamheid); je eigen bedrijf; je persoonlijke doelen en overlevingskracht.
Het uitgangsprincipe dat alles waarde heeft, waarde uitstraalt en waarde kan toevoegen is voor mij de basis voor ontwikkeling en, als je toch nog wilt, beoordeling van elk succes.